Iværksættere og jobs

Iværksættere og jobs
Like og følg os!
Pin Share

Sponsoreret indhold.

Lederskab og iværksætteri er på alles tunger i disse dage. Det er hot og in at være iværksætter. Og det samme gælder for ledelse. Men det giver også mening, da de går hånd i hånd: Iværksættere starter virksomheder og ledere driver dem. Ikke sandt?

Det var sådan, jeg plejede at opfatte det.

Problemet er, at iværksættere og ledere har en anden ting til fælles: Ingen af betegnelserne er faktisk et betegnelsen på job. Og desværre har det at man har et job, fået en rigtig dårlig “branding”. I dag skal unge mennesker helst være leder for et eller andet, eller de skal være iværksættere i færd med at skabe et eller andet stort nyt tech produkt. At være leder er jo bare at fortælle andre hvad de skal gøre og iværksættere opfinder jo bare smarte ting, og bliver berømte og rige. Det er desværre en meget udbredt opfattelse at sådan hænger virkeligheden sammen. Problemet er, når virkeligheden rammer: at være leder eller iværksætter er hårdt arbejde!

Mens økonomer og statistikere kommer med alle mulige teorier og undskyldninger for denne ekstraordinære kløft mellem teori og virkelighed er et her vigtigt at slå fast, at mange mennesker ikke forstår den sande betydning af ordet iværksætter.

Hvordan definerer vi en iværksætter?

De fleste ordbøger beskriver en iværksætter som “en person, der starter en virksomhed og er villig til at risikere store tab i jagten på at tjene penge eller opnår et mål” eller “en, der organiserer, forvalter og påtager sig risiciene ved en virksomhed eller virksomhedsopstart.” Bemærk de fælles ord virksomhed og risiko. Hvis der ikke er nogen reel forretning eller risiko, er du ikke iværksætter.

Læs i øvrigt vores artikel omkring det at definere iværksættere og iværksætteri

Problemet er mediernes hype. For det første er der et billede af, at virksomheder er onde, og hvis du er iværksætter vil du ikke komme til at arbejde for en anden end dig selv – dvs. du har din ubetingede frihed. Det er desværre ikke sådan virkeligheden er skruet sammen.

Så i stedet for at få et job og bygge en karriere, finder mange mennesker kreative måder på at glemme det faktum, at de er arbejdsløse, mens de selv fortæller sig selv, og andre, at det er OK, da de som iværksættere er nød til at bygge deres brand, platform, online tilstedeværelse eller noget andet op helt fra bundnen, og det er meget normalt ikke at have penge i den periode.

Der er mange, der ikke vil se denne sandhed i øjnene, for den gør ondt. At være iværksætter er ikke et job. At være leder er ikke et job. Social media guru er ikke et job. Hvis der ikke er nogen reel ekspertise, intet ægte produkt, ingen reel forretning, ingen reel risiko og ingen reel udsigt til afkast af den arbejdsinvestering en iværksætter gør, arbejder du ikke målrettet frem efter din vision. Og du er heller ikke iværksætter.

Hvis du vil være iværksætter for en dag, er der en ligning, du skal udskrive og klistre til dit spejl, computerskærm, smartphone med en post-it:

Iværksætter + Kapital = Produkter + Kunder = Forretning.

Tag ikke vores ord for gode varer alene. Kig på alle succesfulde iværksættere på planeten. Det er ligningen der fik dem til at være hvor de er i dag. forestil dig Steve Jobs uden et produkt, og uden en forretning. Nej vel? Alligevel er han en af de mest succesfulde iværksættere i moderne tid.

Lad os se på nogle eksempler på iværksættere

Evan Spiegel

Evan Spiegel er administrerende direktør for Snapchat. Det er hans job. Det er et ægte firma med et rigtigt produkt, reelle medarbejdere og reelle investorer. Og du kan vædde på, at han virkelig identificerer med den messaging app han er medstifter. Ved at være enthusiastisk har Snapchat formået at tiltrække hundredvis af millioner af ekstremt engagerede brugere og fået mere end en halv milliard dollars i venturefinansiering.

John Mackey

John Mackey er medadministrerende direktør for Wholefoods – en amerikansk supermarkedskæde. Sund mad har altid været hans lidenskab, men den måde han byggede på sin virksomhed på er unik. Han skrev en bog om den såkaldte “bevidste kapitalisme”og lod denne tankegang gennemsyre Wholefoods. Man kan tvivle alvorligt på, om Mackey ser sig selv som en stor iværksætter, men som medstifter af et stort firma, der viste verden en ny og bedre måde at gøre forretninger på.

Man kunne fortsætte længe endnu, men du har sikkert set pointen. Disse iværksættere har et job. Et ægte job. De har produkter. Rigtige produkter. Og de har virkelige virksomheder, der laver virkelige forretninger.

Hvis du vil være en succesfuld iværksætter, start ikke med at være en. Start med et kundes problem og find et produkt, der løser kundens problem. Find derefter kapital. Lav produktet, markedsfør det, og vind kunder. En dag vil du vågne op og indse, hvad du er blevet: et menneske, der løb en risiko, startede en forretning og tjente penge. Nemlig; En ægte iværksætter.

Læs videre: Hvordan får du løn som iværksætter?