Gå internationalt med din startup – disse 4 ting skal du være opmærksom på

Verden i dag bliver mindre og mindre. I takt med at internettet bliver større og større, bliver det nemmere for virksomheder at ramme målgrupper og skaffe kunder, rundt om i hele verden. Prøv at tænke tilbage til antikken (nærmere betegnet 2005-ish). Dengang var det kun store virksomheder med mange ressourcer og forbindelser, der overhovedet overvejede at satse på at tage deres virksomhed internationalt.

Nu til dags, med internettets ustoppelige fremmarch, er det blevet muligt for selv de mindste virksomheder og specielt startups, at komme ind på markedet i hele verden. Men, det er ikke så ligetil at du blot skal lave en hjemmeside, og så kommer kunderne væltende.

Der er lige lidt flere ting du skal være opmærksom på, hvis du vil have international succes med din startupvirksomhed. Derfor har vi samlet de 4 vigtigste ting, du skal have med i dine overvejelser, før du går denne vej.

1.      Din hjemmebane er dit vigtigste marked

Rigtig mange startups satser på at tage deres forretning internationalt i et alt for tidligt stadie. Det koster både ressourcer og tid. Det betyder at disse ressourcer bliver taget væk fra arbejdet med at få fodfæste i dit hjemland.

Mange iværksætterrådgivere siger, at du aldrig skal tage din forretning internationalt, før du har fået 100 % fodfæste på dit hjemlands marked. Det er vi ikke helt enige – til gengæld skal du være sikker på at så meget af din forretning i dit hjemland klarer sig selv, før du satser på det store udland, da det er nemmere at lave ændringer og forbedringer hjemmefra, end i udlandet.

Hvis du føler, at din startup er klar til udlandet, så skal du huske at få et internationalt CVR-nummer, inden du laver dine første salg.

2.      Drop din nuværende forretningsplan

Kortene på bordet, så er der meget små chancer, formentlig ingen, for at den forretningsplan, der har skabt din succes i Danmark, kommer til at virke ligeså godt på andre markeder. Alle lande er forskellige, måden man kommunikerer er forskellig og regler og love ift. at drive forretning er anderledes fra land til land.

En løsning her er selvfølgelig at tage chancen og prøve sig frem, eksempelvis i nabolande som resten af Skandinavien eller Tyskland. Her er der formentlig større chance for at markederne minder om det danske.

En anden løsning kunne være at hyre en brandspecialist, som kender til det land, hvor du gerne vil gøre din entré. Det er selvfølgelig ikke gratis, men det kan tit være rigtig godt givet ud, da du er sikker på ikke at knække nakken, på ikke at være godt nok forberedt.

Hvis du mangler pengene til det, kan du altid undersøge om en refinansiering af dine lån kunne frigøre den kapital det tager at investere i oversøiske markeder.

3.      Arbejd dig langsomt fremad

Et rigtig godt, og simpelt tip er, at gå langsomt fremad, når din virksomhed går ind på et nyt marked. Der er ingen grund til at stresse i gang eller noget krav til at du skal sælge fra første sekund. De lande du går ind i, har været der i århundrede, og der er intet der tyder på at de forsvinder lige foreløbigt.

Derfor er det vigtigste at du sørger for at forblive fleksibel i din tilgang, så du kan lære at tilpasse dig de eksterne omstændigheder, som gør sig gældende i det pågældende land – så vil du i sidste ende gøre dine chancer for succes på den lange bane større.

4.      Skab de rette forbindelser

Det vigtigste råd du kan tage med dig, er at: Du kan ikke klare det hele alene!

Du er nødt til at skabe nye kontakter og forbindelser i de lande du vil operere i. Få fat i tolke, få samarbejder op at stå med embedsmænd fra landets regering. Bare vær helt sikker på at dem du arbejder sammen med, er til at stole på.

Bevæbnet med disse råd er din startupvirksomhed nu endnu mere klar til at gå ind på nye markeder – hvor end i verden det måtte være!