
Sponsoreret
Bedemand er et relativt alment erhverv. Alligevel er kun få mennesker for alvor bekendt med, hvad arbejdet indebærer, og hvor begrebet kommer fra.
Ønsker du at blive klogere på bedemandserhvervet? Så læs med nedenfor.
Hvad er en bedemand?
Oprindeligt var bedemænd kommunale bestillingsarbejdere, der i form af deres virke havde eneret til at bede til for eksempel bryllupper og barnedåb. I dag er bedemanden dog en selvstændigt arbejdende person, som varetager alle de lavpraktiske opgaver, der knytter sig til planlægningen af begravelser.
Hvor kommer ordet fra?
Mange af os tager telefonen for givet. Men det har ikke altid været lige så nemt at komme i kontakt med omverden, som det er i dag. For flere hundrede år siden, hvor der ikke fandtes telefoner, og hvor man kun sjældent kunne regne med at få post, var bydemanden en fasttømret del af lokalsamfundet. Bydemandens hovedopgave bestod i at indbyde folk til begravelser, bryllup og barnedåb.
Senere blev bydemandens opgaver mere omfattende. Som tiden gik, begyndte bydemænd også at tage sig af alt det praktiske, der knytter sig til begravelser. Da arbejdet begyndte at foregå lønnet, blev begrebet til ‘bedemand’. Erhvervet omtales således, hvad end det er en mand, eller en kvinde, der sidder i stillingen.
Hvad er en bedemands opgaver?
Typisk varetager en bedemand et væld af forskelligartede opgaver. Det veksler en smule fra bedemand til bedemand, hvad du kan forvente af dem, men hvis du for eksempel vælger at henvende dig hos Kronjyllands Bedemandsforretning Randers, kan du blandt forvente, at bedemanden:
- Kontakter Sygesikringen Danmark, hvis den afdøde var medlem i enten gruppe 1 eller gruppe 2
- Bestiller og arrangerer mindeplade og mindesammenkomst
- Bestiller kistepynt, kirkepynt og trykte salmer
- Sørger for organist, kor og solister i kirken
- Hjælper dig med at udforme en dødsannonce
- Afhenter dødsattesten
- Ilægger den afdøde i kisten, når tiden kommer
Ovenstående er blot et mindre udvalg af bedemand Randers’ mange opgaver. Hvis du gerne vil vide mere om, hvad bedemanden kan gøre for dig, bør du altid kontakte ham eller hende direkte.
Hvilke arbejdstider har en bedemand?
Bedemandens arbejdstider veksler en del. Dét skyldes naturligvis, at ingen af os ved, hvornår der kan komme et dødsfald i vores bekendtskabskreds. En bedemand kan regne med af og til både at skulle arbejde aftener og weekender, og han eller hun udfører både sit arbejde på kontoret og hjemme hos den afdødes pårørende.
Kan man komme i praktik som bedemand?
Du kan sagtens komme i praktik som bedemand. Hvis det er noget, du overvejer, kan du med fordel starte med at kontakte sammenslutningen for Danske Bedemænd for at høre mere om dine muligheder.
Hvordan er det at være bedemand?
Arbejdet som bedemand kan godt være hårdt. Dét skyldes, at du som bedemand på daglig basis har at gøre med ofte kriseramte folk, der for nylig har mistet nogen, de holdt af. Som bedemand kan du dog også glæde dig ved, at du hjælper folk med at sige ordentligt farvel til deres nærmeste, og at du – hvis du er dygtig – betydeligt kan lette de pårørendes byrde i den mørke tid.